FM200 gazlı söndürme sistemi, renksiz ve kokusuz gibi özelliklere sahip olması nedeniyle tercih edilmektedir. 25 bar basınç altında tüplere doldurulan FM200; sıvı şekilde muhafaza edilmektedir. Yaygın bir şekilde kullanılan FM-200 gazlı söndürme sistemleri bu kadar sık tercih edilmesinin sebebi; görüntü olarak uygulandığı alana herhangi bir zarar vermemesi ve insan sağlığını tehdit edici bir yanının olmamasıdır. İçerisinde sıvı halde bulunan gaz; püskürtme yoluyla yanıcı alana uygulanır ve FM200 gazı buzullar şeklinde yanıcı yüzeyi kaplayarak bir tabaka oluşturur. Halon gazına benzer bir yapıda olan FM 200 gazı; Halon gazı gibi kimyasal değil, fiziksel bir yangın söndürme sistemidir. Bu da yine FM200’ün bir avantajı olmaktadır. Açığa çıkan yangının fazla kayba neden olan olmaması için; en kısa sürede söndürülmesi gerekmektedir.
FM 200 gazlı söndürme sistemleri nedir, günümüzde en fazla çıkan yangınlara bakıldığı zaman hayati bir tehlike yaratmaması için kullanılan otomatik yangın söndürme cihazlarının en kullanışlı alanlarından biri FM 200 söndürme sistemleridir. Bunun yanı sıra insan hayatını tehlikeye atan bir madde değildir. Tamamen kokusuzdur ve saydam yapısı bulunur. Yangının olduğu bölgede söndürüldüğü zaman en ufak bir zarar oluşturmaz. FM 200 gazlı söndürme sistemleri nedir bakıldığı zaman,
FM 200 gazlı söndürme sistemleri özellikleri bakıldığı zaman renksiz ve kokusuz özelliklere sahiptir. Bununla birlikte kısa süre içerisinde yangına müdahale edilmesi ile bilinmektedir. Ateşleme sistemi otomatik olarak olaya müdahale eder ve yaklaşık 8 ila 60 saniyede yangını söndürebilmektedir. FM 200 yangın söndürme sistemlerinin en önemli özelliklerinden biri yanıcı yüzeyde ve farklı ekipmanlarda kalıcı hasar bırakmamasıdır.
Su köpük veya kimyasal toz ile uygulanan yangın söndürme sistemlerinde yangına müdahalede fiziksel açıdan ciddi hasar sağlar bu sebeple FM 200 fazı ile müdahale sağlanan alanlarda yangının bitmesi sonrasında herhangi bir temizliğe ihtiyaç duyulmaz ve elektrikli cihazların bulunduğu alanlarda da bir sorun teşkil etmez.
.FM 200 gazlı söndürme sistemleri nasıl kullanılır, tüp içerisinde sıvı halde korunan bu sistemde püskürtülen yangını engeller. Kimyasal olarak bilinen bu gaz aslında yangını fiziksel olarak engeller ve yangının üstünü örter. Bir örtü gibi yangını sarar ve böylece söndürülmektedir. Yangının üstünü örten ve buzul niteliğinde köpürtülmüş gaz olarak kullanılan bu madde yangını boğar ve söndürür
FM200 yangın söndürme sistemi en önemli özelliklerinden bir tanesi; yanıcı yüzeyde ve çeşitli ekipmanlarda kalıcı hasar bırakmaması olmaktadır. Su, köpük ya da kimyasal toz içeren yangın söndürme sistemlerinin uygulandığı yüzeylerde fiziksel açıdan ciddi hasarlar açığa çıkmaktadır. Bu problem nedeniyle FM200 gazı geliştirilmiş ve uygulandığı yüzeyde fiziksel hasar bırakmadığı için yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle FM200 gazıyla müdahale edilen alanlarda; yangın sonrasında herhangi bir temizliğe ihtiyaç duyulmaması da, bu sistemin yaygın olarak kullanılmasındaki en önemli etkendir. Elektrikli cihazların yer aldığı alanlarda bile yine sorun teşkil etmemektedir.
FM200 gazlı söndürme sistemleri bakımı, yangına müdahale sonrasında etrafa renk bırakmaz dumanı engeller ve yangının dağılmasını önler. Bununla birlikte gazlı söndürme sistemlerinin bakımının düzenli olarak yapılması önemlidir. Sistem üzerinde meydana gelen basınç ölçerlerin devamlı olarak test edilmesi sonrasında yangına müdahale edilmişse düzenli olarak gazların yenilenmesi gerekmektedir
FM200 gazı tamamen renksiz bir gazdır bu sebeple yangın sonrasında söndürmeden kaynaklı olarak bir renk bırakmaz. Hava iletkenliği olmaz bu sebeple yangının dağılma ihtimalini en aza indirir. Dumanın yayılmasını engeller ve yangının olası boğucu özelliğini azaltır. Çevreci grupların da savunduğu bu yangın söndürme sistemi çevreye yayıldığı zaman ozon tabakasına zarar vermez. Kimyasal bir içerik olmadığı için yangın çevresindeki insanlara da zarar vermez bu yönden oldukça avantajlıdır.
FM 200 gazı kullanıldığı alanlara bakıldığında ürünlere araç gereçlere, malzeme ve maddelere herhangi bir zarar vermez ve özellikle hassas işlerde çalışan işletme ve atölyelerin başlıca tercihi olabilmektedir. Yangını algılaması ile beraber çok hızlı bir şekilde alan içerisine yayılır bu sebeple etkisini arttırır. Ayrıca FM gazı diğer söndürme sistemleri ile karşılaştırıldığında oldukça az maliyetlidir.
FM 200 gazı fiyatları güncel piyasa durumuna göre farklı olabilmektedir, bununla beraber FM 200 gazı diğer söndürme sistemlerine göre daha uygun fiyatlı olmaktadır. İçeriğinde bulunan karbon, hidrojen ve florin ile tamamen zararsızdır. Çeliklere, elektronik parçalara, bakırlara, kauçuklara, paslanmaz çeliklere, kurşunlara, dökme demirlere, pirinçlere, alüminyumlara kesinlikle zarar verilmez. Bu sebeple oldukça sıkla kullanılan söndürme sistemleri olmaktadır.
FM 200 gazlı söndürme sistemleri içerisinde aranan özelliklere bakıldığı zaman çalışma prensibi, genel özellikler, ekipmanlar, teknik özellikler, silindir, vanalar, nozullar, projelendirme ile montaj, eğitim, testler, bakım, onarım, tetikleme mekanizmaları, algılayıcı mekanizma, siren, borular, söndürme kontrol paneli gibi birçok bölümden oluşabilmektedir. Tüm bu işlemler şartname ile hazırlanır.
Yangın söndürme sistemleri, bir yangının yayılmasını durdurmak için tasarlanan sistemler bütünüdür. Ayrıca, yangını ve vereceği herhangi bir zararı durdurmayı amaçlayan yangın söndürme sistemleri sayesinde yangının yayılması önlenir. Böylece yangın nedeniyle oluşabilecek kayıplar azalır ve acil durum personellerinin yangına müdahale edebilmesi için onlara zaman tanır.
Yangın söndürme sistemlerine bir örnek olarak, gazlı yangın söndürme sistemi verilebilir. Fenix tarafından hizmete sunulan gazlı yangın söndürme sisteminin başlıca özellikleri şunlardır:
İnsanlar geçmişten bugüne kadar, kendi hayatlarını geliştirmek ile beraber güvenliklerini de sağlama almak için uğraşmışlardır. Güvenlik durumunu dışarıdan gelen tehditler ihlal edebileceği gibi aynı zamanda doğal durumlar da insanlar için tehditler oluştururlar. Doğal bir şekilde oluşan tehditlerin oluşturacakları hasarları, her tehdit için aynı olmamak ile beraber, azaltmak ya da engellemek için birtakım yollara başvurmak mümkündür. Günümüzde bu yollar; gaz ve elektrik kaçağı kontrolleri, deprem sigortaları ve yangın söndürme uygulamaları gibi başlıca önlemlerdir.